Univerzální přesné usměrňovače s proudovými aktivními prvky - Ryšavý, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
V rámci této práce je navrženo několik nových obvodových řešení univerzálních přesných usměrňovačů s proudovými aktivními prvky. Na základě znalostí proudových aktivních prvků, univerzálních přesných usměrňovačů a nežádoucích vlivů na tyto obvody jsou navržena nová obvodová řešení, která jsou poté simulována a porovnávána se známými zapojeními přesných usměrňovačů. Nakonec jsou realizována dvě navrhovaná řešení včetně dvou původních obvodů z nichž bylo vycházeno, experimentálně naměřeny a verifikovány jejich vlastnosti. Hlavním aktivním prvkem v původních obvodech jsou OPA nebo THS, v navrhovaných obvodech jsou použity OPA a THS, tak univerzální proudový konvejor (UCC), který nabízí širokou škálu aplikačního využití a realizování různých variant aktivních proudových prvků.

In this thesis new circuit solutions of universal precision rectifiers with current active elements are proposed. Based on the knowledge of current active elements, universal precision rectifiers and adverse impacts on these circuits new circuit solutions are proposed. These circuits are then simulated and compared with the known circuits of precision rectifiers. In concusion two original circuits and two proposed circuit solutions based on original ones are implemented, their properties are experimentally measured and their function are verified. The main active element in the original circuit are the OPA or THS, the proposed circuits are used the OPA and THS and the universal current conveyor, which offers a wide range of application use and realization of different variations of active current elements.
Universal precision rectifiers with current active elements
Keywords: proudový konvejor; závěrná zotavovací doba diody; operační transkonduktační zesilovač; univerzální přesný usměrňovač; aktivní prvek; UCC; current conveyor; diode reverse recovery time; operational tranconductance amplifier; universal precision rectifier; active element; UCC