Optické rozpoznání textu v obrázcích - Kadlic, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Bakalářská práce se zaměřuje na detekci, lokalizaci, sledování a extrakci textu v obrázcích a videu. Jsou v ní popsány algoritmy vedoucí k dosažení optického rozpoznání textu. Práce se zabývá také implementací algoritmů, výběrem vhodného vzorku testovacích dat a jeho vyhodnocením.

The bachelor's thesis focuses on detection, localization, tracking and extraction of text from images and videos. There are described algorithms achieving optical chacarcter recognition. The thesis deals with implementation of algorithms, selecting a suitable sample of test data and its evaluation.
Optical Character Recognition in Images
Keywords: Optické rozpoznání textu v obraze; OCR; detekce; lokalizace; sledování; spojité oblasti; segmentace; shlukování; nalezení ostrých hran; OpenCV.; Optical character recognition in images; OCR; detection; localization; tracking; connected components; segmentation; clustering; edge detection; OpenCV.