Rešerše a popis konstrukčních uzlů pro 3D tisk betonu - Pondělek, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato práce přináší ucelený přehled o současném stavu poznání v oblasti konstrukčních uzlů zařízení na tisk betonu. Rešerše se zabývá možnými metodami 3D tisku z betonu. V práci jsou detailně popsány hlavní konstrukční uzly a klíčové technologické procesy od přípravy betonové směsi až po její vytlačení. Systémový rozbor analyzuje vzájemné souvislosti mezi jednotlivými konstrukčními uzly a jejich aplikací ve 3D tisku výroby rámových betonových dílů. Na základě získaných informací a výsledků multikriteriální analýzy jsou identifikovány vhodné konstrukční prvky a složení betonové směsi pro tisk rámu stroje. V závěrečné diskuzi jsou prezentována vlastní doporučení pro praxi, která se týkají výběru vhodné metody 3D tisku pro uvedenou aplikaci.

This work provides a comprehensive overview of the current state off knowledge in the field of construction nodes for concrete printing devices. The research focuses on potential methods of 3D concrete printing. The main construction nodes and key technological processes, from the preparation of the concrete mixture to its extrusion, are described in detail. A systemic analysis examines the interrelationships between individual construction nodes and their application in 3D printing of structural concrete elements. Based on the obtained information and the results of a multicriteria analysis, suitable construction elements and the composition of the concrete mixture for printing the machine frame are identified. The final discussion presents practical recommendations regarding the selection of a suitable 3D printing method for the given application.
Research and description of a design parts for 3D printing of concrete
Keywords: Pístové čerpadlo; betonová tisková směs; tisková hlava; rám výrobního stroje; cement; extruze betonové směsi; Piston pump; concrete printing mixture; printing head; machine frame; cement; concrete mixture extrusion