Metody prostorového 3D tisku - Skurka, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o metodách prostorového 3D tisku, pomocí nichž je možné řešit řadu problémů, které se k výrobě vytlačováním nataveného termoplastu vážou. Cílem textu je tyto metody přiblížit čtenáři a seznámit ho s jejich silnými a slabými stránkami, požadavky na software, hardware a jejich přínosem pro oblast 3D tisku. První část práce se věnuje představení jednotlivých metod, obsahem druhé části je pak jejich kritické zhodnocení a seřazení dle připravenosti řešit problémy technické praxe.

This bachelor's thesis deals with methods of spatial 3D printing, which can solve many problems of manufacturing by fused deposition modelling. The aim of this thesis is to describe their strengths and weaknesses, requirements for hardware, software and their benefits to the world of 3D printing. Methods are introduced in the first part of the thesis, while the final evaluation is placed further.
Spatial 3D printing methods
Keywords: 3D tisk; FDM; aditivní výroba; rapid prototyping; počítačem podporované projektování; 3D printing; FDM; additive manufacturing; rapid prototyping; computer-aided design