Rozbor různých způsobů zpětného získávání tepla při větrání - Dvouletý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Bakalářská práce obsahuje souhrn a vysvětlení základních pojmů objevujících se v souvislosti s danou problematikou zpětného získávání tepla při větrání, jako jsou účinnost, ekonomie použití a další. Hlavní částí práce je rozdělení všech základních způsobů získávání tepla podle druhu použitého výměníku. U každého způsobu je popsán princip, kterým dochází k přenosu tepla doplněný názorným obrázkem. Také jsou uvedeny další doplňující informace o specifických vlastnostech konkrétních výměníků. Následuje jejich porovnání zejména z hlediska účinnosti, možnosti přenosu vlhkosti a bezpečnosti použití. Součástí porovnání je i shrnutí výhod a nevýhod všech zmiňovaných výměníků. Dále je uveden stručný přehled na trhu nabízených jednotek se zpětným získáváním tepla se zaměřením na Českou republiku. Zmíněny jsou také některé další možnosti využití získaného tepla.

Bachelor´S thesis contains summary and expplanation of basic ideas related with topic of analysis of different means of heat recovery in ventilation like efficiency, economy of using atc. Main part of the work is dividing varied ways of heat recovery based on kind of used heat exchanger. There are description of principle of heat transfer with illustrative pictures including some other informations related to each heat exchanger. After that there is comparation of heat exchangers based on efficiency, enthalpy transfer capability and safety. This part also includes summary of advantages and disadvantages. Finaly there are brief report of market with heat exchangers in Czech republic and some others ways how to use gained heat.
Analysis of different means of heat recovery in ventilation
Keywords: Zpětné získávání tepla; účinnost zpětného získávání tepla; deskový výměník; rotační výměník; přepínací výměník; trubkový výměník; systém s kapalinovým okruhem; tepelné trubice; tepelné čerpadlo; Heat recovery; efficiency of heat recovery; plate exchanger; rotary exchanger; reciprocating exchanger; tube exchanger; run-around exchanger; heat pipe; heat pump