Ocelová lávka pro pěší - Ujházy, Denis (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Obsah diplomové práce spočívá v návrhu a posouzení ocelové lávky pro pěší a cyklisty přes řeku Ostravici. V úvodu práce jsou porovnány dvě varianty konstrukcí lávek, přičemž vhodnější lávka byla dále detailně vypracována. Vybranou variantu tvoří dva nakloněné ocelové parabolické oblouky, na kterých je zavěšena pomocí táhel mostovka. Ze statického hlediska se jedná o dvoukloubový obloukový nosník. Mostovku tvoří dva hlavní ocelové nosníky a příčníky, které jsou spřaženy s železobetonovou deskou. Rozpětí lávky je 80 m a její vzepětí je 9,12m. Hlavní materiál nosných prvků je ocel S355.

The content of this diplom is about design and assesment of a steel footbridge for pedestrians and cyclists across the river Ostravice. In an introduction of the work are compared two possible options of footbridge structures.and then the appropriate one is processed in detail. The chosen variant is made of two parabolic arches tilted to each other on which is suspended deck by suspenders. In a static aspect the main loadbearing beams are two-hinged arches. The bridge deck consists of two steel beams and floor beams which are composited with a reinforced concrete slab. The span length is 80 m and archs camber is 9,12m. The main material of the structural elements is steel S355.
Steel construction of the footbridge
Keywords: Ocelová lávka; dvoukloubový oblouk; zavěšená konstrukce; mezilehlá mostovka; Steel footbridge; two-hinged arch; cable-stayed structure; intermediate deck