Možnosti regulace obnovitelných zdrojů elektrické energie - Pavlíček, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá možnostmi regulace obnovitelných zdrojů energie. Zaměřuje se na způsoby řízení obnovitelných zdrojů a možnosti jejich regulace. Udává podíl jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektrické energie a jejich zastoupení v diagramu zatížení. Dále práce popisuje jednotlivé akumulační systémy, které se dají využít pro stabilizaci nestálých obnovitelných zdrojů energie. Vyhodnocuje použitelnost uvedených akumulačních systému v energetice.

This bachelor's thesis deals with the regulation of renewable energy sources. It focuses on ways of managing and possibilities of regulation renewable energy resources. Indicates the proportion of various types of renewable energy sources in electricity production and their representation in the electrical load profile. Thesis describes the various storage systems, which can be used to stabilize the renewable energy sources. Evaluate the applicability of these storage systems in the energy sector.
Regulation options of renewable energy sources
Keywords: Obnovitelné zdroje energie; řízení; regulace; akumulace; inkonzistentní zdroje; výroba el. energie diagram zatížení; výkonová bilance; inteligentní sítě; fotovoltaické elektrárny; větrné elektrárny; přečerpávací vodní elektrárny; stlačený vzduch; setrvačník; průtokové baterie; palivový článek; roztavené soli; superkapacitory; Renewable energy sources; control; regulation; accumulation; inconsistent sources; production of electricity; load profile; power balance; smart grids; photovoltaic power; wind power; pumped storage hydroelectricity; compressed air; flywheel; flow batteries; fuel cell; molten salt; supercapacitor