Běhová prostředí pro testování činnosti rozšíření pro webový prohlížeč - Petráňová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato práce přibližuje problematiku sledování uživatele při pohlížení internetu a jmenuje nejvíce populární rozšíření prohlížeče se zaměřením na bezpečnost a soukromí. Soustředí se na projekt JShelter a jeho testy, jejichž ideologií se inspiruje při implementaci praktické části práce. Zmiňuje projekt PETInspector, jehož implementační části převezme a upraví pro potřeby výsledného běhového prostředí. Definuje požadavky na běhové prostředí a popisuje jeho návrh. Implementaci návrhu realizuje a popisuje její zajímavé aspekty. Pro výslednou implementaci testuje splnění definovaných podmínek a nakonec shrnuje testy provedené pomocí výsledného běhového prostředí a popisuje jejich výsledky.

This thesis briefly describes how users are being tracked across the internet while browsing and names the most popular browser extensions focusing on security and privacy. It focuses on the JShelter project and its testing, which is used as a fundamental basis for the proposed implementation of the run-time environment. It also mentions the PETInspector project, which is redone and used as a framework for testing. It presents a possible design of the run-time enviroment implementation, which is later implemented. The implementation is summarized and used for various tests, including those that affirm its ability to fulfil defined conditions. Finally, the tests results are presented and interpreted.
Keywords: rozšíření pro prohlížeč; bezpečnost; soukromí; internet; sledovací prvky; automatizace; testování; běhové prostředí; browser extensions; security; privacy; internet; tracking; automatization; testing. run-time environment