Aplikace pro separaci kytarového zvuku z hudební nahrávky - Holková, Natália (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Cieľom tejto práce bolo implementovať model na separáciu gitarového zvuku z nahrávky a použiť ho v praktickej aplikácii. Bolo nutné manuálne vytvoriť vlastný trénovací dataset z remixov piesní a upraviť existujúci MedleyDB dataset pre naše účely. Ako základ neurónovej siete sme si vybrali Demucs architektúru, ktorú sme od základu učili rozdeľovať audio súbory na celkovo päť samostatných nahrávok obsahujúcich bicie, basgitaru, vokály, gitaru a zvyšné nástroje. Celkovo sme na MetaCentre natrénovali päť rôznych modelov, ktoré boli objektívne aj subjektívne vyhodnotené. Implementovaná aplikácia slúži ako hudobný prehrávač a zároveň výučbový nástroj. Hlavnou funkcionalitou je, že umožňuje používateľovi počúvať izolovaný nástroj, napríklad gitaru, a vďaka tomu sa ľahšie učia piesne podľa sluchu. Aplikácia bola podrobená užívateľskému testovaniu a zistené poznatky budú využité pri ďalšom vývoji.

This thesis aims to implement a model capable of separating guitar sounds from a recording and use it in a practical application. It was necessary to manually create our dataset from remixes of songs and modify the existing MedleyDB dataset for our purposes. We have chosen Demucs architecture as a basis for our neural network. We trained it from scratch to separate audio files into five distinct recordings containing drums, bass, vocals, guitars, and other accompaniment. We trained five models on MetaCentrum, which we evaluated objectively and subjectively. The implemented application serves as both a music player and an educational tool. The main feature is to allow users to listen to isolated instruments, for example, a guitar, and therefore more easily learn songs by ear. The application was subjected to user testing, and the knowledge learned will be used in future development.
Application for Guitar Sound Separation from Music Recording
Keywords: separácia hudobných zdrojov; neurónové siete; Demucs; Python; PyTorch; PyQt; separácia gitarového zvuku; music source separation; neural networks; Demucs; Python; PyTorch; PyQt; guitar sound separation