Systém pro měření kvality elektrické energie - Valenta, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou měření kvality elektrické energie. Budou rozebrány parametry, dle kterých se kvalita hodnotí, dále budou popsány systémy dálkového sběru dat a s nimi spojené technologie přenosu. V dnešní době by se také nemělo zapomínat na zabezpečení přenášených dat. Z tohoto důvodu budou také popsány a testovány nejrůznější druhy kryptografických algoritmů. Budou realizovány kryptografické algoritmy, pomocí kterých je možné zabezpečit datovou komunikaci ze sběrných míst dálkového měření. Kryptografické algoritmy budou realizovány nejprve v simulačním prostředí MATLAB a následně v jazyce C/C++. V poslední části práce je navržen a realizován simulační model sběrné sítě dálkového měření kvality elektrické energie.

This thesis deals with the measurement of power quality. The evaluating quality parameters, data collection systems and transfer technologies will be discussed. The various type of cryptographic algorithms are also described. Cryptographic algorithms, which ensure to secure data communications from remote collection points of measurement, will be realized. These cryptographic algorithms will be realized in MATLAB and C/C++. The last part is focus on designed and implemented a simulation model to telemetry the power quality.
Power quality measuring system
Keywords: PLC; RSA; Diffie-Hellman; kvalita elektrické energie; simulační model; PLC; RSA; Diffie-Hellman; power quality; simulation model