Ideový návrh zkušebního modelu pro studium vlastností elektrického oblouku nn - Fazekas, Tibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Práce je zaměřena na návrh experimentální modelu pro studium vlastností elektrického oblouku nízkého napětí. V úvodní části jsou rozebrány teoretické podklady o spínání elektrických obvodů a elektrickém oblouku. Následuje stručný popis chování elektrického oblouku ve spínačích nn zaměřený na pohyb oblouku po elektrodách a ve zhášecí komoře. Vlastní návrh experimentálního modelu v prostředí Autodesk Inventor 2008 je stručně popsán v poslední části práce.

The aim of the work was a planing of an experimental model for the observation of the low voltage electric arc. The opening part observes the basics of the electric network switching and the electric arc in theory. The next point is definition about the behaviour of the electric arc in the low voltage switching devices, focusing on the movement of the arc along electrodes and in the extinguish chamber. The design of the experimental model, created in Autodesk Inventor 2008, is described in the last part of the work.
Idea design of experimental model for LV electric arc properties investigation
Keywords: Elektrický oblouk; zhášení oblouku; nn přístroj; studium vlastností; experimentální model; Autodesk Inventor; Electric arc; arc extinction; LV switching device; study of behaviour; experimental model; Autodesk Inventor