Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech - Kouřil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tématem mé bakalářské práce je ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech. Vycházel jsem z domácích a zahraničních literárních zdrojů za posledních deset let. Část zdrojů pochází z literární rešerše zhotovené za pomoci Moravské zemské knihovny Brno podle tématu a klíčových slov. Práce pojednává o základních pojmech týkajících se ochrany obyvatelstva, jejím uplatněním v současné době i v historii. Práce se zabývá rovněž tématem adekvátní aplikace zásad a prostředků ochrany obyvatelstva tak, aby byla dosažena co možná největší ochrana při co nejmenším omezení obyvatel. Rovněž obsahuje zamyšlení nad možným rozšířením oblasti kompetencí správních orgánů ochrany obyvatelstva a možností využití nových prostředků elektronické komunikace k šíření výstražných zpráv a instrukcí.

My bachelor thesis is dealing with the Protection of Citizens during Emergency Situations. I used domestic as well as foreign literature sources over the past ten years. Part of presented sources, were elaborated with help of the Moravian Library Brno according to theme and key words. My thesis provides fundamental phrases and basic information about protection of citizens and its using at present time and in history. My bachelor thesis is dealing with adequate balance between protection and constriction of citizens, in application of civil protections procedures and equipment. Bachelor thesis also contains a proposal of expansion of responsibilities for civil defence authorities and finally proposal of state-of-the-art information system capable to spread emergency warning and instruction.
Protection of Citizens during Emergency Situations
Keywords: Ochrana obyvatelstva; mimořádná událost; povodně; Civil Protection; Civil Defence; Emergency Situation; Floods