Vliv velikosti částic plniva na složky komplexní permitivity složené soustavy - Mohyla, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Předložená práce se zabývá výpočty složek komplexní permitivity zhotovených lakových vzorků plněných mletou slídou o různé velikosti částic. Úvodní část se zabývá teorií dielektrik, jevů v dielektriku a následně teorií směsných vztahů složených soustav. V praktické části práce je zahrnut postup výroby lakových vzorků, jejich teplotní namáhání a veškeré výsledky měření. Závěrem je určení vlivů velikosti částic jednotlivých plniv na dielektrický materiál a také doplnění směsných vztahů koeficientem zohledňujícím velikost částic slídového plniva působících na složky komplexní permitivity kompozitního materiálu.

This project deals with calculation parts of complex permittivity varnish samples which is filled by ground mica with variety size of particles. Opening of this project deals with theory of dielectric and effects in dielectric. Following topic is theory of compounds and expressions in composite systems. In practical part of work is include method which was use to make varnish samples, their temperature stress and whole results of measurement. In the end of work is influence of filler particles each filler types to dielectric material and including coefficient which include size of filler particles to suitable mathematical expression.
Influence of filler particles size on parts of complex permittivity of composite
Keywords: Dielektrikum; polarizace; permitivita; ztráty v dielektriku; kompozit; směsný vztah; dispergovaná částice; Dielectric; polarization; permittivity; losses in dielectric; composite; composition expression; dispersed particle