Slévárenské technologie z pohledu rozměrové přesnosti odlitků - Hýbal, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o různých slévárenských technologiích, konkrétně o technologii vytavitelného modelu, vypařitelného modelu a tlakového lití. Tyto technologie srovnává nejen na základě dosažení nejmenších rozměrových tolerancí konečných odlitků, ale také z hlediska jiných faktorů jako například dosažitelná drsnost povrchu, tloušťka stěny, ekonomika výroby a další. Dále tato práce popisuje přesnost odlitků obecně a také informuje o strategii řízení kvality Six Sigma.

This bachelor’s thesis deals with various casting technologies, specifically about investment casting technology, evaporative-pattern casting and die casting. These technologies compares not only on achieving the smallest dimensional tolerances of the final casts, but also of other factors such as surface roughness, wall thickness and production economics. This thesis also describes casting accuracy in general and informs about the management strategy of Six Sigma.
Foundry technologies from the point of view of castings accuracy
Keywords: Přesnost odlitků; vytavitelný model; vypařitelný model; lost foam; full mould; tlakové lití; rozměrové změny; Six Sigma.; Casting accuracy; investment casting; evaporative-pattern casting; lost foam; full mould; die casting; dimensional changes; Six Sigma.