Strategie herních systémů - Švestka, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Obsahem této práce je reprezentace chování umělé inteligence v počítačových hrách. Cílem bylo najít vhodné metody k její interpretaci. Tato problematika byla vyřešena implementací " map", což jsou n-rozměrné matice nesoucí informace o průběhu dané hry a dochází k jejich časté aktualizaci. V práci bylo použito několik druhů těchto matic a každá slouží k jinému účelu. Dále byl navrhnut způsob, jak se počítačový protivník může vyvíjet během dané partie hry a vytvořen algoritmus, který mu dává představu o prostoru, ve kterém se nachází. Přínosem práce je způsob, jakým lze " napodobit" chování skutečného hráče při hraní konkrétní hry. Řešení by také mohlo býti přínosem pro simulátor vojenských bitev ve skutečném světě.

This thesis resolves the artificial intelligence representation in computer games. The goal was to find it's suitable interpretation methods. The issue was solved with "map"implementation, which is the n-dimension matrix holding the information about current game state for the concrete player. There were various types of these matrixes used in this thesis. Furthermore was designed a way to evolve computer opponents during the gameplay and created an algorithm, that gives the idea of the space in which it is located. Benefit from this thesis is a solution that makes artificial adversary close to human gameplay behavior. The outcome could also be used in simulators for military battles in real world.
Strategy for Game Systems
Keywords: umělá inteligence; počítačové hry; strategické hry; rozhodování; plánování; matice; artificial intelligence; computer games; strategy games; decision making; planning; matrix