Virtuální zprovoznění robotizovaného výrobního systému pro bodové svařování - Totušek, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá virtuálním zprovozněním robotického pracoviště určeného pro bodové svařování, které se nachází ve výrobní hale společnosti Chropyňská strojírna a.s. V teoretické části je popsána technologie bodového svařování, návrh robotizovaných výrobních systémů a přehled softwarových nástrojů využívaných pro virtuálním zprovoznění. Dále je proveden systémový rozbor, který poskytuje hlubší náhled do řešené problematiky a obsahuje také popis jednotlivých komponent pracoviště. V rámci praktické části je nejprve popsán proces tvorby vizuální simulace robotického pracoviště v softwaru Tecnomatix Process Simulate. To zahrnuje vytvoření virtuálního 3D modelu, robotických trajektorií, senzorů, signálů a logických bloků, přičemž součástí je i práce s robotickými moduly a tvorba XML souboru pro generování logických příkazů OLP. Následuje návrh a tvorba PLC programu v prostředí TIA Portal, včetně návrhu obrazovek HMI panelu. Poté je popsán proces virtuálního zprovoznění pomocí nástroje S7-PLCSIM Advanced. V závěrečné fázi probíhá testování výsledného řešení na skutečném pracovišti. Výstupem práce je videozáznam virtuálně zprovozněného pracoviště, XML soubor a robotické programy.

This diploma thesis deals with the virtual commissioning of a robotic workstation intended for spot welding, located in the production hall of the company Chropynska group a.s. The theoretical part describes the technology of spot welding, the design of robotic manufacturing systems, and an overview of software tools used for virtual commissioning. Furthermore, a system analysis is provided, offering deeper insight into the addressed issue and including a description of the individual workstation components. The practical part begins with the creation of a visual simulation of a robotic workstation in the Tecnomatix Process Simulate software. This includes the development of a virtual 3D model, robotic trajectories, sensors, signals and logic blocks, as well as working with robotic modules and creating an XML file for OLP logic commands generating. This is followed by the design and development of a PLC program in the TIA Portal environment, including the design of HMI panel screens. The process of virtual commissioning using the S7-PLCSIM Advanced tool is then described. The final stage involves testing the completed solution on a real workstation. The outputs of this thesis include a video recording of the virtually commissioned workstation, an XML file, and robotic programs.
Virtual commissioning of a robotic production system for Spot Welding
Keywords: Virtuální zprovoznění; robotický výrobní systém; bodové svařování; simulace; Process Simulate; TIA Portal; robotický modul; Virtual commissioning; robotic manufacturing system; spot welding; simulation; Process Simulate; TIA Portal; robotic module