Bezpečnost modelu manipulátoru - Peňáz, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá funkční bezpečnostní strojního zařízení, v našem případě modelem tří osého manipulátoru. Hlavním přínosem této práce je detailní provedení posouzení rizika dle platné legislativy a podrobný návrh bezpečnostních opatření pro splnění těchto bezpečnostních požadavků. Ochranné opatření se provádějí metodou tří kroků. Dále práce obsahuje popis realizovaných opatření, především změnu konstrukce a vytvoření bezpečnostní části programu automatu. Také byla vytvořena vizualizace pro dotykový panel. Závěrem práce bylo ověření a zhodnocení realizovaných bezpečnostních opatření.

The work deals with the functional safety of machinery, in our case with the model of the 3D manipulator. The main contribution of this work is the detailed conduct a risk assessment in accordance with the valid legislation and the detailed design of safety components to meet the safety requirements. Protective measures are carried out by three steps. The work includes a description of the implemented measures, mainly change of the design and creation a SafetyTask for the PLC. Also the visualization for a touch panel was created. At the end of the work we had to verify and evaluate implemented safety measures.
Safety of manipulator model
Keywords: PLC; SISTEMA; bezpečnost; nebezpečí; posouzení rizika; RS Logix; manipulátor; vizualizace; PLC; SISTEMA; safety; hazard; risk assessment; RS Logix; manipulator; vizualization