Konstrukce jeřábové kočky mostového jeřábu - Tvrdoň, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Práce se zabývá návrhem zdvihového ústrojí jeřábové kočky mostového elektrického jeřábu o nosnosti 20000 kg pro umístění na šrotišti slévárny. Hlavním cílem práce je návrh lanového systému (výběr lana, kladek, lanového bubnu), pevnostní výpočet kladnice a návrh pohonu zdvihového ústrojí (motor, převodovka a brzda). Dále se zabývá návrhem pohonu pojezdu kočky (motor, převodovka, brzda, zatížení kol). Výkresová dokumentace obsahuje sestavu jeřábové kočky, sestavu svařence lanového bubnu a detail nosného čepu lanového bubnu.

This thesis deals with proposal hoisting device of travelling crab with lifting capacity of 20000 kg for placement in the scrap yard foundries. The main objective is design of bearing elements of cable system (choice of ropes, pulleys, rope drum), strenght calculation block and a proposal to operate the hoisting device (engine, transmission and brake). It also deals with the proposal propel cats (engine, transmission, brakes, wheel load). Drawing documentation contains a set of trolleys, cable drum assembly weldments and detail spigot cable drum.
Design of crane trolley bridge crane
Keywords: Jeřábová kočka; zdvihové ústrojí; Travelling crab; hoisting device