Detekce a rozpoznání registrační značky vozidla pro analýzu dopravy - Černá, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a vývojem systému pro detekci a rozpoznání registračních značek vozidel. Práce je rozdělena do tří základních částí: detekce registračních značek, nalezení pozic znaků, rozpoznání znaků. Pro účely práce byla pořízena nová datová sada, která obsahuje 2814 registračních značek pro účely trénování klasifikátorů a 2620 značek pro vyhodnocení úspěšnosti. Pro detekci registračních značek byl natrénován kaskádový klasifikátor, který dosahuje úspěšnosti až 97,8 %. Ve všech nalezených pozicích jsou vyhledány pozice znaků. Pokud nejsou nalezeny, pak daný výřez není registrační značkou. Úspěšnost detekce po nalezení všech pozic znaků je až 88,5 %. Rozpoznání znaků probíhá pomocí natrénovaného SVM klasifikátoru. Systém úspěšně rozpozná bez chyby až 97,7 % všech správně nalezených registračních značek.

This thesis describes the design and development of a system for detection and recognition of license plates. The work is divided into three basic parts: licence plates detection, finding of character positions and optical character recognition. To fullfill the goal of this work, a new dataset was taken. It contains 2814 license plates used for training classifiers and 2620 plates to evaluate the success rate of the system. Cascade Classifier was used to train detector of licence plates, which has success rate up to 97.8 %. After that, pozitions of individual characters were searched in detected pozitions of licence plates. If there was no character found, detected pozition was not the licence plate. Success rate of licence plates detection with all the characters found is up to 88.5 %. Character recognition is performed by SVM classifier. The system detects successfully with no errors up to 97.7 % of all licence plates.
License Plate Detection and Recognition for Traffic Analysis
Keywords: Detekce registračních značek vozidel; Optické rozpoznání znaků; Česká registrační značka vozidla; Kaskádový klasifikátor; Lineární klasifikátor SVM; MSER; Zpracování obrazu; Počítačové vidění; Licence plate detection; Optical Character Recognition; Czech Licence plate; Cascade classifier; Linear classifier SVM; MSER; Image Processing; Computer Vision