Nový život pro továrnu = nový život pro Portlaw - Galusková, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2024)
Diplomová práca popisuje revitalizáciu bývalého areálu továrne na spracovanie bavlny a neskôr koží. Opustená továrenská budova, komín, bývalá strojovňa, kanál a ďalšie vedľajšie objekty sú stále viac nekontrolovane pohlcované prírodou. Miesto má vďaka kontrastu surových materiálov a množstvu zelene výnimočné čaro, avšak nedostatok údržby jednotlivých konštrukcií skracuje ich životnosť. Hlavnou myšlienkou návrhu je konzervácia dochovaných objektov továrne, podpora historických hodnôt a zachovanie vstupu prírody do človekom vytvoreného priestoru. Samotný návrh popisuje tvorbu viacúčelového areálu, ktorý vytvára pracovné príležitosti, formu rekreácie a verejný priestor pre obyvateľov Portlaw a zároveň je atrakciou v rámci regiónu a pre turizmus. Funkčnou náplňou je botanická záhrada s exteriérovou a interiérovou časťou, verejný priestor s tržnicou, drobné priestory na prenájom, časť s jedlom a nápojmi, hotelové izby a priestory s hydroponickým pestovaním. Jednotlivé funkčné celky fungujú samostatne a zároveň sa dopĺňajú – vypestované produkty z hydropónie sa predávajú na tržnici, návštevníci botanickej záhrady využijú ubytovanie, ľudia, ktorí si prenajímajú priestory navštívia drobné bistrá. Cieľom bolo priniesť nový život továrni a tým oživiť aj mesto Portlaw, na čo funkčná náplň celého areálu reaguje v súlade s históriou a súčasným stavom miesta.

Master´s thesis describes the revitalization of a former cotton factory site and later tannery. The abandoned factory building, the chimney, the former engine room, the canal, and other secondary buildings are uncontrollably absorbed by nature. The place has an exceptional charm thanks to the contrast of raw materials and the amount of greenery, but the lack of maintenance of individual structures shortens their lifespan. The main idea of the design is the conservation of the preserved objects of the factory, support of historical values, and preservation of nature in a man-made space. The proposal describes the creation of a multi-purpose area that creates employment opportunities, a form of recreation and public space for the residents of Portlaw, as well as an attraction within the region and for tourism. The functional content is a botanical garden with an exterior and interior part, a public space with a market, small spaces for rent, a food court, accommodation, and areas with hydroponics. Each functional unit works independently, and at the same time, complements each other - grown products from hydroponics are sold at the market, visitors to the botanical garden use accommodation, and people who rent spaces visit the food court. The goal was to bring new life to the factory and thus revive the town of Portlaw. The functional content of the entire area uplifts the history as well as the current state of the place.
A new life for the factory = a new life for Portlaw
Keywords: továreň; konverzia; konzervácia; Portlaw; Írsko; botanická záhrada; tržnica; hydropónia; ubytovanie; prenájom priestorov; bistrá; átrium; skleník; interiérové zateplenie; kontaminácia; zeleň; factory; conversion; conservation; Portlaw; Ireland; botanic garden; market; hydroponics; accommodation; space rental; food court; atrium; greenhouse; interior insulation; contamination; greenery