Vývoj vysoce odolného kompozitu s využitím druhotných surovin a taveného čediče - Černý, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Diplomová práce se zabývá vývojem vysoce odolného kompozitu, který se svými vlastnostmi přiblíží výrobkům z taveného čediče. Tento fakt umožní substituci čedičových prvků v náročných prostředích jejich expozice nově vyvíjeným materiálem a doplní jejich výrobkovou řadu. Vysoce odolný kompozit obsahuje ve svém materiálovém složení rovněž druhotné suroviny v co nejvyšší možné míře. Vyvíjený kompozit vykazuje vysoké pevnosti, odolnost vůči obrusu a také je chemicky odolný vůči chemicky agresivnímu prostředí.

The diploma thesis deals with development of high resistant composite, which brings its properties closer to the melted basalt products. This fact will allow substitution of basalt elements in hostile chemical environment by newly developed material and completes its product line. High resistant composite also consists of secondary raw material in highest possible amount. Material that is being evolved carries high strength, abrasion resistance and is also resistable in hostile chemical environment.
Development of highly resistant composite using secondary raw materials and cast basalt
Keywords: Tavený čedič; vlastnosti taveného čediče; kanalizační stoky; vysokopevnostní beton; vysoce odolný kompozit; Melted basalt; properties of melted basalt; sewage sewers; high strength concrete; highly resistant composite