Generátor pro leteckou aplikaci HUMS - Zelda, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Diplomová práce se zabývá návrhem samostatného zdroje elektrické energie pro Health and Usage Monitoring Systems instalovaný v ocasní části vrtulníku. Na začátku práce byly stručně představeny systémy HUMS a poté byla provedena rešerše možností získání elektrické energie. Dále byly popsány magnetické vlastnosti materiálů se zaměřením na permanentní magnety. Na popis magnetů navázal rozbor návrhu rotačního generátoru se statickou cívkou. V návrhu je zahrnuta i tvorba modelu magnetického pole pomocí metody konečných prvků. Byl sestaven prototyp a zhodnoceny další konstrukční řešení. Hodnocení různých konstrukcí plynule přešlo v použití optimalizačního algoritmy SOMA. Na generátor navazuje návrh elektroniky, která usměrní a zreguluje napětí dodávané generátorem. Na závěr práce byl sestrojen a otestován kompletní prototyp zdroje se dvěma různými řešeními regulace napětí.

Presented diploma thesis deals with development of the autonomous electric energy source for Health and Usage Monitoring Systems placed at the rear part of a helicopter. Firstly, the HUMS systems were described briefly and the research of available energy sources was made after that. After that, the magnetic properties of the materials were described with the special focus on the permanent magnets. The draft also includes the creation of model of the magnetic field using the final element method. Prototype was assembled and the other design solutions were evaluated. The evaluation of various designs passed in the use of SOMA optimization algorithms. The generator is followed by the draft of the electronics, which streamlines and regulates a voltage supplied by the generator. At the end of the thesis, the complete source prototype was assembled and tested with two different regulators
Generator for aircraft application HUMS
Keywords: Generátor; rotace; modelování; magnetické pole; simulace; SOMA; optimalizace; experiment; Generator; rotation; modeling; magnetic field; simulation; SOMA; optimization; experiment