Certifikace leteckých simulátorů dle požadavků EASA - Dittel, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem bakalářské práce je sestavit postup certifikace leteckého simulátoru podle požadavků EASA. Práce obsahuje základní rozdělení simulátorů podle požadavků na věrnost simulace a dále se zabývá postupem certifikace konkrétního simulátoru letounu Boeing 737 MAX, kde cílem je certifikovat simulátor na úroveň FNPT II/MCC. Certifikaci práce rozebírá z obecného hlediska, dále z hlediska požadavků na vizuální systém a zvukový systém a obsahuje také požadavky na rozšíření z úrovně FNPT II na FNPT II/MCC. Práce také obsahuje přehled předpisů, podle kterých se certifikace leteckých simulátorů řídí. Práce dále obsahuje kapitolu, kde jsou popsány možnosti využití simulátoru letounu Boeing 737 MAX úrovně FNPT II/MCC.

The aim of this bachelor thesis is to compile a flight simulator certification procedure according to EASA requirements. The thesis contains a basic division of simulators according to the requirements for simulation fidelity and deals with the certification process of a specific Boeing 737 MAX simulator, where the aim is to certify the simulator to the FNPT II/MCC level. The thesis analyzes the certification from a general point of view, as well as from the point of view of the requirements for the visual system and the sound system and also contains the requirements for the extension from the FNPT II level to the FNPT II/MCC level. The thesis also contains an overview of regulations according to which the certification of flight simulators is done. The thesis also contains a chapter where the possibilities of using the Boeing 737 MAX simulator of the FNPT II/MCC level are described.
Certification of flight simulator training devices according to EASA requirements
Keywords: Letecký simulátor; certifikace; FNPT II/MCC; požadavky EASA; Flight simulator; certification; FNPT II/MCC; EASA requirements