Analýza vlivu odstranění šumu v diffuzně vážených MR obrazech - Coufal, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zobrazováním magnetickou rezonancí (MRI) a analýzou vlivu odstranění šumu (tzv. denoising) na výslednou kvalitu obrazu. Zejména se práce zaměřuje na difuzně vážené zobrazování (DWI), což je technika používaná k vizualizaci difuze ve tkáni. Úvodem je popsán základní princip magnetické rezonance a přehled důležitých pojmů. Dále je uveden princip difuzně váženého zobrazování s důrazem na potlačení šumu, korekci artefaktů a hodnocení kvality obrazu pomocí vybraných parametrů. Na konci teoretické části je přehled aktuálních softwarových nástrojů pro zpracování difuzně vážených dat či přímo pro denoising. V praktické části byla na skupině dobrovolníků naměřena difuzní data, na kterých poté byla provedena analýza vlivu potlačení šumu na kvalitu obrazu.

This bachelor thesis deals with magnetic resonance imaging (MRI) and analysis of image quality based on denoising usage. Particularly, this thesis focuses on diffusion weighted imaging (DWI), which is a technique used for diffusion visualization in human tissue. At the beginning, there is a summary of the MRI principle and overview of important concepts. Following there is an introduction to DWI with emphasis on denoising, artifact correction and quality control based on chosen parameters. Lastly, in theoretical part of this thesis, there is an overview of state-of-the-art software tools for DW image processing and denoising. In experimental part of this thesis the DW data were measured on a group of volunteers, followed by image processing and analysis of effect of denoising on image quality.
Analysis of denoising effect on difusion weighted MR images
Keywords: MRI; DWI; potlačení šumu; kontrola kvality obrazu; software pro potlačení šumu; MRI; DWI; denoising; image quality control; denoising software