REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Camarda, Gabriela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Řešení projektu Cíl: aktivovat nevyužívané partie, reagovat na daný kontext a doplňovat ho. Řešení se nesnaží zastínit hodnotu a krásu historické podoby zahrady, tak jak je známa z rytin vzniklých těsně po jejím dokončení. Hlavní bodem projektu je aktivovat dnes nevyužitou a zanedbanou plochu pomerančové a holandské zahrady a přitom reagovat na kontext zahrady. Koncept: (viz. A3 - koncept) 1.) “cesta a odbočení z ní” - typické pro kompozici celé Květné zahrady - princip: “cesta” - “aktivita” - “cesta” - “aktivita” Člověk je veden cestou a má možnost se rozhodnout, zda odbočí a půjde dál nebo setrvá v místě aktivity. 2.) obnova a aktivizace holandské a pomerančové zahrady - obnova původního rostlinstva a Neptunovi fontány - důležitou součástí procesu je přilákat do prostorů lidi a to skrze “aktivity” 3.) reakce na původní objekty a osy formální zahrady a) objekt původní oranžerie + osa formální části s fontánami b) Neptunova fontána + osa formální části s rotundou 4.) respektování zastavitelného území a intenzivní využití stávajících objektů Výsledkem je koncipování “cesty” jako pokračování osy činností (vstupní objekt - králičí kopeček - voliéra) a umístění aktivit na prolnutí “reakcí” a zastavitelného území. Vše začíná v informačním centru. Zde se návštěvník informuje o zahradě a poprvé se může rozhodnout. Buď zvolí prohlídku formální části (přes Čestný dvůr přímo do zahrady), nebo pokračuje přes informační centrum do holandské a pomerančové zahrady. Zde ho vede cesta, která nabízí “aktivity” - kryté venkovní výstavy nebo objekt s kavárnou a výstavami. Je na návštěvníkovi, jakou cestu si vybere. Hmotový návrh skleníků v jižní části reaguje na půdorysné uspořádání původní bažantnice, zachovává a umocňuje pohledovou osu od studeného skleníku k voliéře. Předpolí je funkčně členěno na čtyři části – “kultura”, “teorie”, “praxe”, “relax”.

The main point of this project is to activate now unused and neglected area of orange and Dutch gardens, while responding to the context of the garden and complement it. The design does not overshadow the historical value and beauty of the garden forms, as is known from the engravings created just after its completion. The result is a conception of "the journey" as an extension of the axis activity (input object - rabbit Hill - aviary) and location of activities on the intersection of "reactions" and builtable territory.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: zahrada; pavilony; obnova; garden; pavillons; revitalization