Detekce objektů v zorném poli kamery - Mahrík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Táto práca pojednáva o metódach využívaných v počítačovom videní na lokalizáciu a následnú detekciu objektov v obraze. Prináša stručný prehžad najrozšírenejších lokalizačných a detekčných metód, a následne popisuje ich využitie pri problematike detekcie žudskej tváre a tvárových čŕt v obraze. Ďalej sa zaoberá predspracovaním obrazu získaného digitálnou kamerou, s využitím základných postupov spracovania obrazu a návrhom a implementáciou vhodnej lokalizačnej a detekčnej metódy pre detekciu žudskej tváre v obraze.

This work deals with methods used in computer vision for localization and detection of objects in the images. It contains overview of most expanded localization and detection medthods and subsequently describe using of them to solve the problem of detection of human face and face features on the image. Next it deals with image preprocessing of image took by digital camera with using of basic processes of image processing. Subsequently it deals with design and describe implementation of suitable localization and detection method for detection of human face on the image.
Object detection on the images
Keywords: spracovanie obrazu; rozpoznávanie objektov; detekcia tváre; lokalizácia tváre; detekcia tvárových čŕt; openCV; image processing; detection of objects; detection of human face; detection of face features; OpenCV; trajectory