Návrh akumulátoru tepla - Rigby, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou akumulace tepelné energie s cílem navrhnout vlastní koncept akumulátoru tepla s využitím drcených hornin. V úvodu práce jsou shrnuty současné znalosti v oblasti akumulace tepla. Následně jsou zde představeny realizované projekty využívající drcených hornin jako akumulačního materiálu. Praktická část práce je zaměřena na detailní bilanční a návrhové výpočty. Na základě návrhových výpočtů je konstrukčně zpracován koncept, jehož výstupem je výkres sestavy. Využitelnost tohoto řešení v praxi je následně validována pomocí numerických simulací a v závěru ekonomicky zhodnocena.

This thesis deals with the issue of thermal energy storage with the aim of designing an original heat storage concept using crushed rocks. The introduction of the thesis summarizes the available literature and the latest findings in the field of heat storage. It is followed by a presentation of realized projects that integrate crushed rocks as a storage material. The practical part of the thesis focuses on detailed balance and design calculations of the heat storage. Based on these calculations, an innovative heat storage concept is designed. The conclusion of the thesis summarizes the results of the numerical simulations and performs an economic evaluation of the proposed heat storage.
Heat accumulator design
Keywords: Akumulace tepla; tepelná baterie; drcené horniny; shell and tube TES; Thermal energy storage; heat battery; crushed rocks; shell and tube TES