Analýza kvality ovzduší v blízkosti vybraných energetických zařízení - Páll, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Práca sa zaoberá analýzou kvality ovzdušia v blízkosti energetických zariadení a hodnotením emisií spôsobovaných energetickými zariadeniami. V práci sú uvedené zákony a právne predpisy, ktoré súvisia s hodnotením kvality vnútorného a vonkajšieho ovzdušia. Ďalej je stručne objasnená problematika znečisťovania a znečistenia vonkajšieho ovzdušia a spôsob merania znečisťujúcich látok. Sú klasifikované a charakterizované hlavné znaky klimatických podmienok na pracovisku a ich prípustné limity. Ďalej sú špecifikované priestory v ktorých prebiehala analýza a je uvedený stručný priebeh merania. V ďalších častiach sú uvedené výsledky realizovaných meraní v blízkosti kotla spaľujúceho zemný plyn a kotla spaľujúceho drevnú štiepku. Posledná časť je venovaná zhodnoteniu výsledkov merania emisií.

My thesis deals with analysis of air quality close to power devices and with rating of emissions caused by these devices. In the work there are listed laws and regulations, which relate to the rating of indoor and outdoor air quality. Further, there is a briefly clarified problem of pollution, outdoor air pollution and methods of measurement of pollutants. Main characteristics of workplace climatic conditions and their permissible limits are classified and characterized. Areas where the analysis was done are specified and there is mentioned a brief course of the measurement. In further parts are stated results of measurements done close to the boiler, where natural gas is burned, and a boiler, where wood chips are burned. The last part is dedicated to evaluation of emissions measurement results.
Analysis of air quality around selected energy devices
Keywords: emisie; imisie; kvalita ovzdušia; mikroklimatické podmienky; znečisťovanie ovzdušia; air pollution; air quality; emissions; immissions; microclimatic conditions