Energetická náročnost bytového domu - Hejdová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce se zabývá zpracováním průkazu energetické náročnosti bytového domu v Králově Dvoře. Budova má šest podlaží – tři nadzemní a tři podzemní – a je zastřešena plochou jednoplášťovou střechou. Teoretická část je zaměřena na technické srovnání dvou zdrojů tepla – centrální zásobování teplem a tepelného čerpadla. Ve výpočtové části je provedena analýza energetických potřeb a toků budovy, na niž navazuje komplexní energetické hodnocení bytového domu. Na tuto analýzu navazuje návrh dvou variant revitalizačních opatření, které jsou posouzeny z hlediska energetické náročnosti, ekonomické návratnosti a ekologických dopadů. Projektová část zahrnuje zpracování tří průkazů energetické náročnosti budovy pro zadaný objekt.

This bachelor’s thesis focuses on the preparation of an energy performance certificate for a residential building located in Králův Dvůr. The building has six storeys – three above ground and three underground – and is topped with a flat, single-layer roof. The theoretical section present a technical comparison of two heat sources: district heating and a heat pump. The calculation section includes an analysis of the building’s energy demands and flows, followed by a comprehensive energy assessment. Based on this analysis, two revitalization measures are proposed and evaluated in terms of energy performance, economic return, and environmental impact. The project section includes the development of three energy performance certificates for the specified building.
Energy Performance of Residential Building
Keywords: bytový dům; průkaz energetické náročnosti budovy; tepelné ztráty; energetické hodnocení; energie z okolního prostředí; centrální zásobování teplem; tepelné čerpadlo; solární kolektor; ohřev teplé vody; systémy zateplování; tepelné izolace; ekonomické hodnocení; ekologické hodnocení; apartment building; energy performance certificate; heat losses; energy Assessment; energy from the surrounding environment; district Heating; heat pump; solar collector; domestic hot water Heating; thermal insulation systems; thermal insulation; economic evaluation; environmental Assessment