Solární mrazírna v tropech - Trčálková, Miroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Cílem této práce bylo navrhnout solární mrazírnu v tropech, která by byla zcela soběstačná. Požadavkem bylo umístit solární mrazírnu do rozvojové země s nedostačující technickou infrastrukturou. Pro výstavbu mrazírny jsem zvolila pozemek nedaleko Viktoriina jezera, v městě zvaném Kisumu, které leží v Keni v Africe. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit jednoduchý vzhled, který by odpovídal využití stavby. Mým návrhem byly dvě samostatně stojící budovy. První je malý objekt, sloužící jako vrátnice. Druhý je velký objekt ve tvaru písmene U, ve kterém se nachází veškeré potřebné prostory pro provoz mrazírny a zázemí pro zaměstnance. Nosný systém je tvořen železobetonovými monolitickými sloupy. Solární kolektory, umístěné na ploché střeše mrazírny, chrání střechu budovy před přímým slunečním zářením. Na východní a západní fasádě jsou osazené diagonální ocelové táhla, které tvoří výrazný prvek budovy.

The aim of this study was to design a tropical solar freezer, which would be entirely self-sufficient. The requirement was to install solar freezer to developing countries with insufficient technical infrastructure. The construction of solar freezer is located near Lake Victoria, in a town called Kisumu, Kenya in Africa. The main idea was to create a simple look that matches the use of the building. My suggestion was to create two separate buildings. The first is a small object, serving as a gatehouse. The second object is a large U-shaped, in which there are all the necessary facilities for the operation of freezer and facilities for staff. The supporting system consists of cast-in-place reinforced concrete columns. Solar panels located on the roof of freezers protect the building from direct sunlight. Diagonal steel rods fitted on the east and west facades constitute a significant feature of the building.
Tropical Solar Freezer
Keywords: Novostavba; výrobní stavba; solární mrazírna; solární kolektory; tropy; Keňa; Afrika; bezbariérový objekt; New building; production building; solar freezer; solar collectors; tropics; Kenya; Africa; barrier-free facility