Automatizace řešení zásobní funkce vodohospodářské soustavy - Menšík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Klimatické změny, jejich dopady na různé oblasti lidské činnosti a příprava zmírňujících a adaptačních opatření se stávají důležitým předmětem celosvětové politiky, a tedy i politiky v České republice. Podle výsledků výzkumu je účinek klimatických změn na minimální průtoky velmi významný a indikuje ohrožení zásobní funkce vodních zdrojů, které nemají dostatečnou akumulaci pro překrytí období sucha. Jednou z možností, jak předejít nebo úplně zabránit vzniku těchto problémů, je výstavba vodních nádrží nebo přehodnocení velikosti zásobních a ochranných objemů stávajících nádrží. V návaznosti na klimatické změny a jejich vliv na vydatnost vodních zdrojů roste v současné době také potřeba zapojení progresivních metod řízení provozu zásobní funkce nádrže. Disertační práce je zaměřena na zásobní funkci vodohospodářských soustav. Cílem disertační práce je vytvořit program vybavený grafickým uživatelským rozhraním, který umožní řešit zásobní funkci vodohospodářských soustav. Program umožňuje automatizovaně sestavit optimalizační a simulační model libovolného systému zásobení vodou a řešit na něm úlohy optimálního řízení a optimálního rozvoje. Vytvořený program byl verifikován na vybraném subsystému zásobení vodou.

The impact of climate changes on various sectors of human activity and preparation of mitigation and adaptation measures are becoming an important subject of global policy, thus also the policy of the Czech Republic. According to the research results, the impact of climate changes on minimum discharges is very significant and indicates a threat to storage function of water sources, without adequate accumulation for period of drought. One of the ways of preventing or completely avoiding the appearance of these problems is the construction of new reservoirs or the re-evaluation of the size of the storage and protective capacity of existing reservoirs. In relation to climate changes and their impact on the water yield there is a growing need for the participation of operative control progressive methods of reservoir storage function today. The dissertation thesis is aimed at storage function of water management system. Aim of the dissertation work is to create program with graphical user interface, which allows solving the storage function of water management system. Program allows automatically set up optimization and simulation model of any water supply system and solve of optimal control and optimal development of the water supply system. The program was verified on the selected water supply subsystem.
Automation Solution of Storage Function of Water Management System
Keywords: nádrž; optimalizační model; program; simulační model; systém zásobení vodou; vodohospodářská soustava; zásobní funkce; reservoir; optimization model; program; simulation model; water supply system; water management system; storage function