Využití optických metod pro určování deformací těles - Kováříková, Sabina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na využití metody digitální korelace obrazu při určování deformací těles. Obsahuje teoretické poznatky o dané metodě, ale také realizaci měření na vybraných tělesech. Cílem práce je srovnat hodnoty získané experimentálně metodou DIC s výpočty provedenými v programu Ansys Workbench. Součástí práce je seznámení s dalšími optickými metodami, využívanými k určování deformací těles a také rešerše softwarů, které je možné použít ke zpracování dat založených na metodě DIC.

This Bachelor’s thesis is focused on application of digital image correlation method for determining the deformation of bodies. It contains theoretical knowledge about this method and realization of measurements on selected bodies. The aim of the thesis is to compare experimentally obtained results with the results, obtained in software Ansys Workbench. The Bachelor’s thesis also contains characteristics of other optical methods, used for determining the deformation of bodies and research of software, which can be used for data processing, based on DIC method.
Application of optical methods for determining the deformation of bodies
Keywords: DIC; digitální korelace obrazu; optické metody; deformace těles; DIC; digital image correlation; optical methods; deformation of bodies