Posouzení bezpečnosti provozovaného obráběcího centra Haas VF-2SSYT - Hochman, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na posouzení bezpečnosti CNC obráběcího centra. V úvodní části jsou shrnuty aktuální požadavky právních předpisů Evropské unie a České republiky. Následuje systémový rozbor problematiky a analýza správné technické praxe. Druhá část práce je věnována posouzení bezpečnosti samotného výrobního zařízení. Na základě kontrolních seznamů jsou identifikována potenciální rizika, jež jsou následně analyzována a zhodnocena.

This thesis focuses on the safety assessment of a CNC machining centre. In the introductory part the current requirements of the European Union and Czech legislation are summarized. This is followed by a systematic analysis of the issues and an analysis of good engineering practice. The second part of the thesis is devoted to the safety assessment of the production equipment itself. On the basis of checklists, potential risks are identified, which are subsequently analysed and evaluated.
Safety assessment of an operating Haas VF-2SSYT machining centre
Keywords: legislativní požadavky; analýza požadavků; obráběcí centrum; právní předpisy; nařízení vlády; kontrolní seznam; identifikace rizika; legislative requirements; requirements analysis; machining centre; legislation; government regulations; checklist; risk identification