Vývoj anortitové keramiky - Toman, Boris (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Při výpalu vápenatých keramických surovin se vytváří nová krystalická fáze anortit. Ten může významně vylepšit vlastnosti keramického střepu. Tato práce se zabývá možnostmi vývoje anortitové keramiky za použití neplastických surovin, zejména hlinitanových cementů v porovnání s klasickou keramikou na bázi mullitu.

When firing calcium ceramic materials creates a new crystalline phase anorthite. It can significantly improve the properties of ceramic body. This work deals with the possibilities of development anortitové ceramics using non-plastic raw materials, particularly alumina cement compared with conventional ceramics based on mullite.
Development of anorthite ceramics
Keywords: Anortit; mullit; hlinitanový cement; neplastické suroviny; porcelán; kaolín; živce; Anorthite; mullite; calcium aluminate cement; non-plastic raw materials; porcelain; kaoline; feldspar