Interaktivní editor a prohlížeč animací - Ducháč, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Príchodom výkonných grafických staníc počítačová animácia rýchlo vytlačila tradičné metódy animácie. V súčasnosti, počítačová animácia má mnoho aplikácií, napr. video hry, kinematografia, média, predpoveď počasia a mnohé iné. Táto diplomová práca sa zaoberá rôznymi technikami požívanými pri vytváraní počítačových animácií. Najrozšírenejšou technikou je metóda kľúčových snímkou. Táto metóda je podobná technike používanej pri tradičných animáciách vytváraných rukou. Základné princípy animácie pomocou kľúčových snímkou sú popísané v tejto práci. Práca ďalej obsahuje návrh a popis implementácie interaktívneho editora animácií založenom na tejto metóde. Editor používa Kochanek-Bartelsové spliny pre interpoláciu hodnôt medzi jednotlivými kľúčovými snímkami.

Since the introduction of high end graphical workstations, computer animation has quickly replaced the traditional means of animation. Nowadays computer animation has many applications e.g. video games, motion picture industry, media, weather forecasting and many others. This master thesis discusses various techniques used to created animations using computers. Keyframing, is the most common approach in computer animation. Borrowing its name from the concept of traditional hand animation, the workflow process remained the same. Basic principles of animation using key-frames are explained and an Interactive Animation Editor solution based on keyframing is proposed and the implementation of this editor is described. Editor uses the Kochanek-Bartels interpolation of values between each key-frame.
Interactive Animation Viewer and Editor
Keywords: Počítačová animácia; pohyb; kľúčové snímky; interpolácia; tradičná animácia; priama kinematika; spätná kinematika; CGI; Open Inventor; Coin3D; VRML; Slerp; Squad; Computer animation; motion; parametric key-frames; interpolation; traditional animation; forward kinemics; inverse kinematics; CGI; Open Inventor; Coin3D; VRML; Slerp; Squad