Plánovač směn v sektoru služeb - Mihelyová, Miriam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Plánovanie pracovných zmien je dôležitou súčasťou fungovania mnohých organizácií, najmä v sektore služieb, kde je potrebné zabezpečiť pokrytie zmien a zároveň zohľadniť potreby zamestnancov. Analýza problému ukazuje, že súčasné riešenia môžu byť pre menšie podniky príliš nákladné alebo zložité, čo bráni ich širšiemu využitiu v praxi. V mnohých firmách sa zmeny stále vytvárajú manuálne, často pomocou tabuľkových editorov, čo môže viesť k neefektívnosti, subjektívnym rozhodnutiam a nerovnomernému zohľadneniu preferencií zamestnancov. Cieľom práce bolo vytvoriť systém, ktorý podporuje manuálne aj automatické generovanie zmien, pričom berie do úvahy požiadavky zamestnancov aj zamestnávateľa. Na automatické prideľovanie zmien bol použitý genetický algoritmus, ktorý optimalizuje rozvrh na základe preferencií, nedostupnosti zamestnancov a rovnomerného rozloženia zmien. Výsledkom je webová aplikácia navrhnutá podľa princípov viacvrstvovej architektúry, ktorá umožňuje generovať pracovný rozvrh na zvolené obdobie. Vďaka využitiu návrhových vzorov ako Mediator je systém prehľadne štruktúrovaný, ľahko udržiavateľný a pripravený na ďalší rozvoj. Aplikácia je navrhnutá tak, aby zabezpečila spravodlivé rozdelenie zmien, čím by mala prispieť k zvýšeniu spokojnosti zamestnancov bez ohrozenia potrieb organizácie.

Work shift scheduling is an important part of operations in many organizations, especially in the service sector, where it is necessary to ensure shift coverage while also considering employee needs. An analysis of the problem shows that current solutions can be too costly or complex for smaller businesses, which hinders their wider practical use. In many companies, shifts are still created manually, often using spreadsheet editors, which can lead to inefficiencies, subjective decisions, and uneven consideration of employee preferences. The aim of this work was to create a system that supports both manual and automatic shift generation, taking into account the requirements of both employees and employers. A genetic algorithm was used for automatic shift assignment, optimizing the schedule based on preferences, employee unavailability, and balanced shift distribution. The result is a web application designed according to the principles of multilayer architecture, allowing for the generation of work schedules for a selected period. Thanks to the use of design patterns such as Mediator, the system is clearly structured, easy to maintain, and ready for further development. The application is designed to ensure fair shift distribution, which should help increase employee satisfaction without compromising the organization’s needs.
Shift scheduler in the service industry
Keywords: plánovanie zmien; genetický algoritmus; webová aplikácia; optimalizácia rozvrhu; sektor služieb; automatizácia; shift planning; genetic algorithm; web application; schedule optimization; service sector; automation