Základní zákaznický bezpečnostní balíček pro síťovou bezpečnost - Pavlát, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem nastavení a zabezpečení počítačové sítě pro malou firmu, která využívá outsourcingové služby IT společnosti. Návrh slouží jako předloha pro zrychlení projektů, efektivnější integraci nových zákazníků do správy a zvýšení bezpečnosti jejich sítí, čímž se zároveň zvýší efektivita práce techniků. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část vysvětluje teoretická východiska práce. Druhá část se věnuje analýze současného stavu společnosti, pro kterou se bude návrh implementovat. Třetí část popisuje vývoj návrhu segmentace sítě, její zabezpečení a následné nastavení na síťovém zařízení MikroTik. V závěru práce je vyhodnocen ekonomický přínos návrhu pro IT společnost a související finanční náklady zákazníka.

This thesis deals with the design of a computer network setup and security for a small company that uses outsourced IT services. The design serves as a template for speeding up projects, integrating new customers into the administration more eAectively, and increasing the security of their networks, which will also increase the eAiciency of the technicians. The thesis is divided into four parts. The first part explains the theoretical background of the thesis. The second part analyzes the current state of the company for which the proposal will be implemented. The third part describes the development of the network segmentation design, its security and subsequent setup on MikroTik network equipment. The thesis concludes with an evaluation of the economic benefits of the proposal for the IT company and the associated financial costs for the customer.
Basic customer security package for network security
Keywords: Počítačová síť; Zabezpečení sítě; Segmentace sítě; Firewall; MikroTik; Computer Network; Network Security; Network Segmentation; Firewall; MikroTik