Rozhraní pro tvorbu herních agentů v prostředí Jason - Rusnák, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Práce se zabývá tvorbou rozhraní pro vytváření agentů v jazyce Jason pro hru Unreal Tournament 2004. Čtenář se seznámí s teorií agentních systémů, s hrou Unreal Tournament a prostředím GameBots. V práci je popsán návrh tohoto rozhraní a jeho implementace. Řeší také problém hledání cesty na mapě. Popisuje vytvoření vlastního bota pro hraní deathmatch módu. Na závěr je vyhodnocena efektivita implementovaného řešení.

Thesis deals with creation of interface for creating agents in Jason programming language for Unreal Tournament 2004. Reader is introduced to theory of agent systems, UnrealTournament game and GameBots environment. The paper describes design of this interface and it's implementation. It also deals with the problem of finding path for bots in game. It desribes creation of your own bot using this interface. Finally, efficiency of solution is evaluated.
Interface for Creation of Game Agents in Jason
Keywords: multiagentní systém; umělá inteligence; Jason; AgentSpeak; BDI agent; Unreal Tournament; GameBots; hledání cesty; multi-agent system; artificial intelligence; Jason; AgentSpeak; BDI agent; Unreal Tournament; GameBots; pathfinding