Cyklotrasa mezi Havířovem a Hrabovou - Kocurek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Bakalářská práce řeší návrh cyklotrasy mezi městem Havířov a městskou částí Ostrava - Hrabová. Současné cyklotrasy jsou v tomto území vedeny částečně po silnicích druhé třídy II/478 a II/473, kde je vysoká intenzita dopravy, využití těchto komunikací tedy není vhodné. Tato řešení taktéž potlačují rekreační funkci cyklotras. Navržená trasa zajišťuje bezpečnější spojení mezi Havířovem a Hrabovou, kde se napojuje na stávající cyklotrasu č. 6064. Trasa prochází podél koryta řeky Lučiny, kde tvoří okruh pro společný pohyb chodců, cyklistů a in-line bruslařů. Dále využívá účelové komunikace a místní komunikace s nízkou intenzitou dopravy. Návrh je rozdělen na čtyři úseky, z nichž každý je zvlášť posuzován. Stezka je navržena dle platných norem a technických předpisů.

This Bachelor thesis deals with the design of a cycle route between the town of Havířov and Hrabová, a district in the city of Ostrava. Current cycle routes in this area are routed as part of the roads II/478 and II/ 473 along which a heavy traffic volume flows. Therefore, the usage of these routes is unsuitable. This arrangement also diminishes the recreational function of the cycle routes. The newly suggested route guarantees a safer connection between Havířov and Hrabová, where it joins an existing cycle rout, no.6064. The cycle path follows the course of the Lučina river where a ring road for pedestrians, cyclists and inline skaters is thereby created. Furthermore it will use purpose-built and local roads with a low volume of traffic. The plan is divided into four parts and each is assessed separately. The cycle rout is designed in accordance with the applicable standards and regulations.
Cycle route between Havířov and Hrabová
Keywords: Cyklotrasa; silnice; místní a účelová komunikace; křížení; Havířov; Hrabová; řeka Lučina; Cycle route; road; local road; crossing; Havířov; Hrabová; Lučina river