Laboratorní úlohy pro předmět Analogová technika - Pavelka, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Předmět Analogová technika se zabývá základními analogovými funkčními bloky a jejich využití v současných elektronických zařízeních. Skládá se z přednášek a laboratorních cvičení, kde si studenti mohou ověřit nabyté znalosti v praxi. Tato práce obsahuje detailní návody s postupem řešení všech laboratorních úloh, měřených během celého semestru v laboratorních cvičeních. Tato cvičení slouží jako pomůcka pro lepší pochopení problematiky předmětu Analogová technika. Návody se skládají z teorie týkající se probíraného tématu, požadovanými úkoly, které má student splnit, schémat zapojení a pokud to daná úloha vyžaduje, tak i potřebných matematických vzorců k výpočtu požadovaných hodnot. Pro lepší názornost a k ověření správnosti postupů práce se v obvodech využije osciloskop. Návody také obsahují tabulky k vytištění a zapsání vypočítaných hodnot, které jsou výstupem některých úloh. Hlavním cílem této práce je zvýšit úroveň znalostí studentů předmětu Analogová technika a zvýšit efektivitu práce v laboratořích.

Subject Analog Technology focuses on basic analogue functional blocks and their usage in modern electronic devices. Theoretical part of a particular topic is taught at lectures and laboratory exercises are used to demonstrate specific examples to strengthen student’s knowledge. This paper contains comprehensive manuals with measuring procedures for all compulsory laboratory tasks, for students, to better understand all topics discussed in the subject Analog Technology. These manuals include theory regarding certain topic, mandatory tasks for students, connection diagrams and in some cases, necessary math equations to calculate outcome values. To verify correctness of a working procedure and for clarity an oscilloscope will be utilized. These manuals also contain tables as attachments, which are prepared to be printed and filled in with calculated values that are the outcome of some laboratory tasks. The main purpose of this thesis is to enhance the level of knowledge of students attending the subject Analog Technology and to improve effectiveness of the work in laboratories.
Laboratory Tasks for Analogue Technology
Keywords: Analogová technika; tranzistor; operační zesilovač; zpětná vazba; diferenciální zesilovač; generátor; stejnosměrný zdroj; Analog technology; transistor; operational amplifier; feedback; differential amplifier; oscillator; DC power source