Charakterizace vybraných superpotravin jako složek smoothie nápojů - Prachárová, Adriana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vlastnosťami vybraného superpotravinového ovocia a semienok, venuje sa predstaveniu ich biologicky aktívnych látok a následnému porovnaniu ich nutričných vlastností. Teoretická časť práce sa zameriava na charakterizáciu samotného ovocia (ananás, banán, čučoriedka, kiwi, malina a pomaranč) a semienok (chia semienka, mak a mandle). Dôležitú súčasť tejto sekcie predstavuje charakterizácia bioaktívnych látok obsiahnutých v danom ovocí či semienkach, ako sú polyfenoly, flavonoidy, antioxidačná aktivita, vitamín C, vitamín E a mastné kyseliny. Ďalej práca popisuje metódy merania. V experimentálnej časti práce bol zmeraný obsah polyfenolov, flavonoidov a antioxidačnej aktivity vo vybranom ovocí a semienkach a následne boli vypočítané koncentrácie na 1 g sušiny. Na záver bola uskutočnená senzorická analýza pozostávajúca z osemnástich kombinácií ovocia a semienok. Jej cieľom bolo zistiť, či sú dané kombinácie nielen nutrične vysoké, ale v nápojoch aj senzoricky prijateľné pre konzumenta.

This bachelor thesis deals with properties of selected fruits and seeds of superfoods, the introduction of their biologically active substances and comparison of their nutritional properties. The theoretical part focuses on characterizing the fruit itself (pineapple, banana, blueberry, kiwi, raspberry and orange) and seeds (chia seeds, poppy seeds and almonds). It is focused on characterization of bioactive substances contained in them, such as polyphenols, flavonoids, antioxidant activity, vitamin C, vitamin E and fatty acids. Further, used methods are described. In the experimental part, the content of the antioxidant activity and biological effects in selected fruits and seeds was measured and concentrations was calculated per 1 g of dry matter. Finally, a sensory analysis consisting of eighteen fruit and seed combinations is introduced. The aim of the thesis was to find out which of tested combinations are nutritionally high and, simultaneously, acceptable for consumer.
Characterization of some super-foods as components of smoothie drinks
Keywords: Superpotraviny; biologicky aktívne látky; senzorická analýza; Superfoods; biologically active substances; sensory analysis