Vzduchotechnika autosalonu s dílnou - Kordula, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Bakalářská práce pod názvem Vzduchotechnika autosalonu s dílnou je zaměřená na návrh vzduchotechnického systému pro autosalon s dílnou pro automobily nacházející se v Brně. Pro objekt jsme navrhli dvě vzduchotechnické jednotky, kdy jedna obsluhuje autosalon a druhá obsluhuje dílnu pro automobily. Pro místnost autosalonu má jednotka za cíl chladit v letních měsících a topit v zimních. U místnosti autodílny bylo cílem odvést škodlivé emise z pracovního prostředí dílny. V práci jsou použity metody návrhu vzduchotechnických systémů, včetně vhodných zařízení. Výsledkem práce jsou dva návrhy vzduchotechnických jednotek, které jsou přizpůsobeny potřebám a podmínkám prostředí autosalonu a dílny, s důrazem na energetickou účinnost a udržitelnost. Teoretická část se zaměřuje na akustiku ve vzduchotechnice. Výpočtová část řeší jednotlivé kroky potřebné k návrhu vzduchotechnické jednotky. Při návrhu byli použité softwary Teruna a AeroCad. Projektová část zpracovává potřebnou projektovou dokumentaci v daném rozsahu.

The bachelor thesis titled "Air Conditioning for an Auto Salon with Workshop" focuses on designing an air conditioning system for an auto salon with a workshop for cars located in Brno. For the facility, we have designed two air conditioning units, with one serving the auto salon and the other serving the car workshop. The unit for the auto salon aims to cool during the summer months and heat during the winter, while for the workshop, the goal was to extract harmful emissions from the workshop environment. The thesis employs methods for designing air conditioning systems, including selecting suitable equipment. The outcome of the thesis comprises two proposals for air conditioning units tailored to the needs and conditions of the auto salon and workshop environment, with an emphasis on energy efficiency and sustainability. The theoretical part focuses on acoustics in HVAC systems. The computational part addresses the individual steps necessary for designing the air conditioning unit. Software tools used in the design include Teruna and AeroCad. The project part develops the necessary project documentation within the specified scope.
Car showroom ventilation with workshop
Keywords: Akustika; hluk. útlum; autosalon; autodílna; Acoustics; noise. Damping; car showroom; auto repair shop.