Zplyňování biomasy se směsí kyslíku a vodní páry - Chlubna, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem této diplomové práce je popsat zplyňování biomasy se směsí kyslíku a vodní páry. Teoretická část je zaměřena na proces zplyňování, zplyňovací reaktory a na kvalitu výsledného plynu. V experimentální části se hledá ideální poměr kyslíku a vodní páry, což jsou použitá zplyňovací média. Na fluidním reaktoru se provádí následné měření, jehož výsledky jsou dále zpracovány a zhodnoceny.

The aim of this diploma thesis is to describe the gasification of biomass with a mixture of oxygen and water vapor. The theoretical part is focused on the gasification process, gasification reactors and the quality of the resulting gas. In the experimental part we look for the ideal ratio of oxygen to water vapor, which are used as gasification media. Subsequent measurements are carried out on the fluidized bed reactor, the results of which are further processed and evaluated.
gasification of biomass with a mixture of oxygen and water vapor
Keywords: Zplyňování; kyslík; vodní pára; zplyňovací reaktory; dehet; Gasification; oxygen; water steam; gasification reactors; tar