Nástroj pro testování souborů náhodných čísel - Lipták, Juraj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá možností modelování stochastických procesů. Prvky systému se zdrojem náhodnosti lze v některých případech reprezentovat pomocí rozdělení pravděpodobnosti. Čtenář bude obeznámen s metodami statistické indukce pro výběr vhodného rozdělení a generováním pseudonáhodných čísel. Nástroj vytvořený v tomto projektu má za cíl navrhnout vhodné rozdělení pravděpodobnosti na základě empirického souboru a poskytnout generování náhodné veličiny s navrženým rozdělením.

This thesis discusses the possibility of modeling stochastic processes. Elements of the system with the source of randomness in some cases may be represented by probability distribution. The reader will be acquainted with methods of statistical induction for selecting suitable distribution and generating random numbers. Tool developed in this project aims to propose appropriate probability distribution based on empirical data and provide random variable generating with proposed distribution.
A Software Tool for Analyzing Stochastic Data
Keywords: rozdělení pravděpodobnosti; pseudo-náhodná čísla; aproximace stochastických dat; stochastický proces; generování náhodných veličin; test dobré shody; probability distribution; pseudo-random numbers; approximation of stochastic data; stochastic process; generating random variates; goodness-of-fit test