Návrhy řešení pro snížení fluktuace zaměstnanců ve vybrané společnosti - Kárná, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na fluktuaci zaměstnanců ve vybrané výrobní společnosti. V prvotní fázi se orientuje na vysvětlení teoretických pojmů související s fluktuací, na možnosti jejího měření, nejčastější důvody odchodů pracovníků a na náklady, které tyto odchody s sebou přináší. Teoretické poznatky jsou v další fázi využity k analýze a vyhodnocení situace ve zvolené společnosti. Finální část obsahuje návrhy na zlepšení zjištěných problematických oblastí, které přispívají ke snížení fluktuace.

This master thesis deals with employee fluctuation in the selected manufacturing company. In its first part, it explains theoretical concepts associated with employee fluctuation, the ways to measure it, the most common reasons causing employees to leave, and associated costs to the company. The theoretical findings are used in the next part of the thesis to analyse and examine a particular situation in the selected company. The final part contains suggestions for improving identified problems to reduce fluctuation.
Proposals of Solutions to Reduction of Employee Fluctuation in a Selected Company
Keywords: fluktuace; výběr a získávání zaměstnanců; adaptace; model celkové odměny; proces odcizení; náklady fluktuace; fluctuation; recruiting and hiring employees; adaptation; model of total reward; process of alienation; costs of fluctuation