Řízení rizik při začátku drobného podnikání - Koláriková, Silvie (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá řízením rizik v rané fázi drobného podnikání, konkrétně v oblasti výroby a prodeje personalizovaných dřevěných výrobků s využitím laserové technologie. Práce vychází z principů managementu rizik a jejím cílem je identifikovat nejčastější hrozby, kterým vybraný subjekt čelí, a navrhnout efektivní a dostupná opatření pro jejich mitigaci. Analytická část využívá metody jako SLEPT analýzu, Porterův model pěti sil, procesní modelování a SWOT analýzu. V praktické části jsou pak vyčísleny identifikované hrozby pomocí skórovací metody a příčiny kritických rizik jsou popsány v diagramech příčin a následků. Výsledkem práce je soubor konkrétních doporučení, která reflektují specifika drobného podniku s omezenými zdroji.

This thesis focuses on risk management in the early stage of small business, specifically in the field of production and sale of personalized wooden products using laser technology. The thesis is based on the principles of risk management and aims to identify the most common threats faced by the selected business entity and to propose effective and available measures for their mitigation. The analytical part uses methods such as SLEPT analysis, Porter’s Five Forces model, process modelling and SWOT analysis. The practical part then quantifies the identified threats using a scoring method and the root causes of the critical risks are described in cause-and-effect diagrams. The result of the work is a set of specific recommendations that reflect the characteristics of a small business with limited resources.
Risk Management at the Start of a Small Business
Keywords: Drobné podnikání; řízení rizik; analýza rizik; identifikace rizik; hodnocení rizik; opatření; Small business; risk management; risk analysis; risk identification; risk evaluation; measures