Metodika pro bezkontaktní diagnostiku automobilových tlumičů - Halama, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá aplikací akustických metod za účelem hodnocení technického stavu tlumičů. Analýza akustických projevů při provozu tlumiče vede k definování nové bezkontaktní diagnostické metodiky, která je schopna identifikovat stav tlumičů. První část práce se věnuje hlukovým projevům tlumiče, které jsou zapříčiněny neplynulým tlumením. Dále jsou popsány metody pro lokalizaci zdrojů hluku dostupné na Ústavu konstruování – je vysvětlen princip jejich činnosti, výhody a omezení. Na základě těchto informací je vybrána vhodná metoda, která je dále využita v experimentální části. Následně je na několika typech tlumičů vyvoláno zavzdušnění a stav úplného odběru oleje společně s poškozením pláště tlumiče. Hlukové projevy jsou měřeny mikrofonním polem a zvukoměrem, z naměřených dat jsou vypočteny akustické mapy, frekvenční spektra a grafy synchronní filtrace. Z rozdílů mezi akustickými projevy jednotlivých stavů je pro daný tlumič definováno vhodné diagnostické kritérium. V závěrečné části jsou diskutovány získané výsledky, na jejichž základě je formulovaná obecná diagnostická metodika, aplikovatelná na jakýkoliv typ konstrukce tlumiče.

The diploma thesis deals with the application of acoustic methods for evaluating the technical condition of the shock absorbers. Analysis of acoustic radiation during damping operation leads to the definition of a new non-contact diagnostic methodology that can determine the condition of the shock absorbers. The first part of the thesis focuses on the noise radiation of the shock absorbers, which is caused by discontinuous dumping. Further, the methods for the noise source localization available at The Institute of Machine and Industrial Design are described – with their functionalities, advantages and limitations. Based on all the information, an appropriate method is selected and used in the experimental part of this work. Then, aeration and removing the full volume of oil with damage of the shock absorber tube are caused (induced) on several types of the shocks. Noise radiation is measured by a microphone array and by a sound meter; the acoustic maps, frequency spectra and the synchronous filtration graphs are calculated from the measured data. From the differences in the acoustic radiations of each shock condition, a suitable diagnostic criterion for a specific shock absorber is defined. The final part discusses obtained results. Based on these results, a general diagnostic methodology, applicable to any type of shock absorber, is formulated.
Methodology for remote diagnostic of the automotive shock absorbers
Keywords: Automobilový tlumič; lokalizace zdrojů hluku; akustická diagnostika; zavzdušnění; kavitace; Automotive Shock Absorber; Noise Source Identification; Acoustic Diagnostics; Aeration; Cavitation