Návrh nepřímého snímání polohy škrtící klapky plynového ventilu - Burian, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem obvodu pro měření pozice škrtící klapky ventilu PX52 od firmy Resideo. V teoretické části jsou rozebrány metody, jejichž princip lze využít pro určení pozice škrtící klapky řízené krokovým motorem. Následně byly popsány komunikační protokoly, mezi kterými lze volit při návrhu. Dále byly popsány metody pro měření vzájemných vlastností cívek. V praktické části byla vytvořena DPS pro ověření obou metod. Dále je v práci popsán program pro otestování obou metod. Tyto metody jsou mezi sebou porovnány pro různé varianty cívek. Na závěr je zvolena metoda a upraven program pro měření.

This thesis deals with the design of a circuit for measuring the throttle position of the PX52 valve from Resideo. The theoretical part discusses the methods whose principle can be used to determine the position of the throttle valve controlled by a stepper motor. Subsequently, the communication protocols that can be chosen between in the design are described. Methods for measuring the mutual properties of the coils were also described. In the practical part, a PCB was created to verify both methods. Furthermore, a program for testing both methods is described in the paper. These methods are compared with each other for different coil variants. Finally, the method is selected and the program is modified for the measurements.
Design of indirect sensing of gas valve throttle position
Keywords: Plynový ventil; škrtící klapka; vodík; krokový motor; cívky; vzájemná indukčnost; transformační poměr; Gas valve; throttling valve; hydrogen; stepper motor; coils; common inductance; transformation ratio