Metodika pro stanovení trvanlivosti betonu a jeho odolnosti vůči působení mrazu a chemických rozmrazovacích látek - Chaloupková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi zlepšení zkušebních postupů stanovujících odolnost betonu proti působení mrazu a chemických rozmrazovacích látek. Všechny současně používané zkušební postupy jsou značně problematické z hlediska jejich opakovatelnosti a reprodukovatelnosti. Na zkoušku má vliv celá řada činitelů. Jedná se o způsob uložení vzorků před zkouškou, úpravu zkušebního povrchu, velký vliv na zkoušku má hranový efekt. Zkoušku také ovlivňují složky, které se využijí při přípravě zkušebního roztoku. Během zkoušky dochází v mrazící komoře ke kondenzaci vody, která mění koncentraci a hladinu zkušebního roztoku. Součástí práce je také zpracování metodiky pro zpřesnění zkoušek trvanlivosti.

The bachelor's thesis explores the possibilities of improving testing procedures for determining the resistance of concrete to frost and chemical deicing salts. Currently used testing methods are notably problematic in terms of their repeatability and reproducibility. These tests are influenced by several factors, including the method of sample storage prior to testing, the preparation of the test surface, and the significant impact of edge effects. Additionally, the raw materials used in the test solution also affect the outcomes. During the test, water condensation occurs in the freezing chamber, altering the concentration and level of the test solution.
Methodology for determining the durability of concrete and its resistance to frost and chemical deicing salts
Keywords: Beton; trvanlivost; mrazuvzdornost; metodika zkoušení; chemické rozmrazovací látky; cyklické zmrazování a rozmrazování; zkušební metody; opakovatelnost; reprodukovatelnost; Concrete; durability; frost resistance; testing methodology; chemical deicing salts; cyclic freezing and thawing; test methods; repeatabilitx; reproducibility