Elektronový ray tracer - Suchánek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Tato práce se věnuje simulaci elektronového mikroskopu. Spojuje poznatky z metod sledování paprsků a realistického zobrazování s fyzikálními poznatky z oblasti elektronové mikroskopie. Cílem práce je vytvořit funkční a co nejvěrnější simulátor skenovacího elektronového mikroskopu s kvalitním výstupem v úměrně rychlém čase. Přínos práce spočívá v získání dostatečného množství obrazového materiálu pro další zpracování, především v oblasti strojového učení, ale i pro usnadnění vývoje aplikací mikroskopu pro post-processsing. V současné době se obrázky získávají z reálného systému a ručně anotují.

This thesis is pointed on simulation of electron microscope. It uses knowledge  from ray-tracing methods and physically based rendering with physics of electron microscopy. The main object of this thesis is to create realistic simulator for electron microscope which can generate satisfying realistic images. This output can be used for another research in range of machine learning or microscope application development. This method should replace long and more expensive way of getting test images from real system for those research activities.
Ray Tracing for Electron Microscope
Keywords: Elektronový ray tracer; sledování paprsku; Elektronový mikroskop; simulátor; PBRT; Elektronová mikroskopie; Electron ray tracing; ray-tracing; Electron microscope; Electron simulation; PBRT; Electron microscopy